Як обрати обʼєктив для Sony E-mount

Як обрати обʼєктив для Sony E-mount

RSS
e
20 грудня 2023

Сучасний ринок фототехніки майже повністю перейшов від дзеркальної техніки до бездзеркальної. Головний основоположник і апологет без дзеркальних технологій, звісно ж, – Sony. Саме завдяки ним отримали не лише нові типи камер, але й нові лінійки оптики. Звісно ж, як першовідкривачі, Sony мають і найяскравіші приклади нових лінз. Тому з сучасними об’єктивами Sony та принципами створення лінійок варто ознайомитися детальніше.

Насамперед важливо розібратися з байонетами, за допомогою яких оптика кріпиться до камер японського фото- і відеогіганта. Sony досі зберігають два основні види кріплень, які позначають літерами А та Е. Перші об’єктиви – лінзи старшого покоління. Вони призначені для дзеркальних камер. Зараз у самої компанії цього скла немає навіть попри збереження категорії.

Актуальний байонет – Е – для бездзеркальних фотоапаратів. Він налічує найбільшу кількість різної оптики. І це пов’язано не лише з їхньою популярністю, але і розподілом цього байонету на дві частини – Sony E та FE. Це позначення доволі стандартне для світу об’єктивів, адже це принцип поділу оптики за розміром кадру, який вони покривають. У такий спосіб Sony E – лінзи для АРS-С камер, а FE – де з’являється F від full frame – відповідно для повнокадрових камер.

Досліджуючи оптику власне Sony, мабуть, найважливіше після типів лінз, що варто згадати – лінійки. У компанії їх всього дві – проста і преміальна з позначкою «G» (G-master). Звісно ж, різниця між об’єктивами цих лінійок у якості матеріалів, збірки та оптичних схемах. Так само можуть різнитися і значення діафрагми – у топових лінз вони будуть кращими і незмінними для зумів. Натомість фокусна відстань може бути фактично будь-якою. Хоча G лінзи для АРS-С камер – найчастіше зум об’єктиви і лише зрідка фіксовані.

Врешті треба детальніше ознайомитися зі згаданими вище загальними характеристиками оптики – діафрагмою та фокусною відстанню. Однак тут обмежуватися «рідними» об’єктивами не варто, насамперед, через різноманітність, а також через принцип доповнення, який сьогодні панує на ринку, – сторонні компанії доповнюють різні лінійки головної, у такий спосіб заповнюючи всі «пробіли».

Саме тому під байонет Sony Е знайдеться скло навіть із діафрагмою меншою за 1, зокрема, із неймовірним значенням F0.95. І так само знайдуться об’єктиви із фактично будь-якою фокусною відстанню – від найбільш ширококутних до найбільш «далекоглядних» теле-. І, звичайно, це може бути не обов’язково фіксований об’єктив, але й зум.

Насправді за базовими параметрами можна знайти майже будь-який об’єктив для Sony. А тому значно логічніше звертати увагу на сферу використання. І тут у компанії теж все добре. Передусім завдяки об’єднанню всіх лінз у розділі «Imaging», у якому не доведеться ламати голову над тим, де ж скло для фото, а де об’єктив для відеозйомки. Sony та інші виробники роблять найбільш універсальну техніку для байонету Е.

Завдяки величезному вибору буде водночас легко та складно обрати і кращий макро-об’єктив для Sony. Чому складно? Тільки тому, що тут теж знайдеться безліч варіантів, що дозволять втілювати найяскравіші задумки – із потрібною діафрагмою, змінною чи фіксованою фокусною відстанню та, головне, якісною мінімальною дистанцією фокусування, без якої макро не познімаєш.

Водночас, навіть попри безмежну кількість доступних варіантів, варто пам’ятати про деякі критерії вибору об’єктивів Sony:

  1. Визначити потрібну фокусну відстань. Важливо звертати увагу на той жанр фото, у якому працюєте, адже від цього залежатиме ширина кута об’єктива – від найширших для пейзажів й інтер’єрів до найбільш телескопічних для зйомок спорту і тварин. Або ж можна обрати зум.
  2. Визначити потрібну світлосилу. Якщо глибина різкості повинна охоплювати велику площину, то об’єктив може бути і не надто світлосильним. А коли потрібна м’якість і боке, то без якісних значень діафрагми не обійтися.
  3. Визначити додаткові функції. Це може бути захист від пилу та вологи чи стабілізація. Іноді вони стають визначальними у виборі оптики.
  4. Визначитися з ціною. Сьогодні для Sony Е знайдуться лінзи у всіх цінових категоріях і саме тому цей критерій останній.

Також не варто забувати про матеріали лінзи, які визначають її вагу та габарити, адже найкращий універсальний об’єктив для Sony, на кшталт ідеального світлосильного зуму, може виявитися для когось просто надто важким чи об’ємним, а якісною альтернативою стануть кілька не менш світлосильних кишенькових фіксів.

Зрештою, треба розібратися і з виробниками скла для Sony. Окрім самої компанії, їх доволі багато, але варто виокремити Zeiss, Viltrox, Sigma, Laowa і TTartisan. Звісно ж, найкращі за якістю варіанти у перших, адже вони вже сотню років роблять найкращі у світі лінзи. Щоправда дешевих опцій у них відповідно немає. Інші компанії пропонують об’єктиви різних ціново-якісних категорій, а тому знайдуться варіанти і для початківців, і для професіоналів.

Знайти найкращі об’єктиви Е-mount можна у нашому магазині. У нас завжди знайдеться скло для зйомки предметної, пейзажної, репортажної і, звісно, об’єктив для портретної. Sony Е у нас мають лінзи від відомих компаній Viltrox, Tokina і TTArtisan, що пропонують великий асортимент цих та інших товарів. Об’єктив можна купити на сайті з доставкою в будь-який куточок України або безпосередньо за адресою Київ, Сверстюка 11б (БЦ Армарис).

e
0 comments
Комментариев ещё нет — ваш может стать первым.