Як обрати постійне світло для фотостудії?

Як обрати постійне світло для фотостудії?

RSS
e
29 листопада 2023

Скільки існує фотографія – стільки фотографи намагаються вдосконалити і спростити своє ремесло. Особливо яскраво це виражається у світлі. Імпульс доволі складний в опануванні, а тому кожен всіляко намагається знайти йому постійну альтернативу. Сьогоднішньому постійному світлу це вдається. Однак це породжує запитання – а яке постійне світло вибрати?

Перші постійні джерела освітлення з’явилися доволі давно, адже ними були звичні для всіх лампи розжарювання. Серед сучасного світла прямий нащадок ламп розжарювання – люмінесцентні (флуоресцентні) джерела. Це зазвичай спеціальні блоки, у які вкручують кілька таких ламп, що в сумі дає більш потужний світловий потік.

Але флуоресцентне світло, за винятком найдорожчих моделей топових виробників, навіть близько не дає тієї потужності та якості, яку забезпечують інші типи освітлювальних пристроїв. Такі малопотужні світильники радше варіант для домашнього використання, а не для повноцінної роботи у студії.

Натомість, варто звернути увагу на те постійне світло, яке сьогодні повністю охопило ринок і фактично витіснило всі інші типи – світлодіодне.

Саме так, основою цього виду освітлення є один великий LED діод чи набір маленьких. Зі свого боку це впливає на певний розподіл світлодіодних джерел постійного світла на підвиди. Варто детальніше ознайомитися з кожним із них.

Розпочати знайомство, звісно ж, потрібно з найбільш поширеного та універсального типу – LED-моноблоків. Це саме ті пристрої, які працюють від одного великого діода. Однак їхні можливості визначаються не кількістю світлових елементів у основі, а потужністю, яка варіюється від блока до блока.

Діапазон інтенсивності доволі широкий: найменше значення – 60В, а найбільше аж 1200В. Хоча найбільшою популярністю користуються блоки потужністю 100-300В, адже саме в цьому діапазоні втрата якості буде найменшою, а кількості світла достатньо для найбільш затребуваних типів зйомок – портретів та предметного фото. Однак значно частіше LED-моноблоки, як і інше постійне світло в студії, використовують для відеозйомок. І тут теж найпопулярнішими є ідеальні для блогів блоки на 100-300В.

Схожа сфера використання і в другого типу постійного діодного світла – виносних LED-панелей. Якщо точніше, то саме для відео їх купують найчастіше, адже завдяки великій кількості маленьких освітлювальних елементів вони дають доволі м’який світлотіньовий малюнок. А от у фотографії панелі можна використовувати тільки для зйомок відносно невеликих предметів та неростових портретів.

Водночас і серед панелей теж трапляються винятки у вигляді панелей потужністю до 600В, які дозволяють освітлювати чи не всю локацію студії. Заразом найменший показник всього 30В, а найпопулярніші середні значення – 200-300В.

Окрім того категорія зовнішніх LED-панелей не обмежується лише однією формою джерела освітлення. Це також можуть бути жезли, трубки і стрічки.

Третій тип діодного світла – накамерні панелі. Це, звісно ж, найменші за розмірами джерела, які підійдуть тільки для зйомки предметного відео на крупних планах і таких же фото. Відповідно до розмірів потужність такого обладнання не перевищує 30В, а найчастіше варіюється в діапазоні 5-9В.

Розібравшись з видами світлодіодних джерел освітлення, варто також ознайомитися з їхніми головними характеристиками, адже обрати світло лише за розміром та потужністю не можна.

Насамперед, потрібно звертати увагу на різноманітні індекси кольоропередачі, такі, як CRI, SSI та індекси телевізійної сталості. На відміну від імпульсного світла, діодне має певний вплив на колір, а тому відразу потрібно шукати пристрій, у якому всі індекси будуть наближеними до ідеального показника. Це значно полегшує обробку фото та відео, адже дозволяє уникати етапу видалення паразитних відтінків.

Інший важливий пов’язаний з кольором показник – колірна температура. Згідно з цим все постійне світло розподіляється на одноколірне – з температурою 5500-5600К, двоколірне – від 2700/2800К до 6500К, а також багатоколірне RGB. Якщо останні продукують освітлення майже будь-якого кольору, то перші дають лише денне освітлення для фотостудії (daylight), а другі змінюються від теплого до холодного.

Також під час вибору постійного світла необхідно враховувати джерела живлення. Їх існує дуже багато. Зокрема, це можуть змінні чи вбудовані Li-ion акумулятори, живлення від зовнішніх переносних джерел через USB, а також мережа. Трапляються і комбіновані варіанти, що можуть працювати і від акумулятора, і від мережі. Сьогодні таких варіантів вдосталь і вони очевидно кращі за інші завдяки універсальності.

Від розмірів джерела освітлення та елементів його живлення залежить і один з найважливіших для сучасних фото- і відеографів показник – портативність. Сьогодні навіть моноблоки роблять з доволі легких матеріалів та намагаються зробити доволі компактними, однак не завжди цієї компактності буває вдосталь. А тому, обираючи постійне світло, уважно зверни увагу на умови, в яких відбуватимуться зйомки. Можливо, тобі вистачить і LED-панелі, а, можливо, буде мало і найпотужнішого моноблока.

Щодо виробників, то це, певно, найскладніший показник у виборі. Чому?

Ринок світлодіодних пристроїв сьогодні дуже легкий в опануванні. Купити діод та з’єднати його з пультом керування зовсім нескладно, а головне недорого. Саме тому величезна кількість компаній намагається зробити свій продукт. І насправді чи не у всіх виходить. Звісно, відповідно до цінової категорії, на яку виробник зазіхає. А тому на питання «як вибрати освітлення для фотостудії?» ціни не впливають, адже у кожній з категорій знайдеться по кілька представників зі схожими за характеристиками моделями.

Зрештою, найлегше визначитися із виробником, чітко знаючи власні потреби. Серед найкращих, зокрема за співвідношенням ціни та якості, виробників сьогодні на ринку Aputure, SmallRig та Godox. Це компанії, які знають свою справу і виготовляють всі види постійного світлодіодного освітлення. А в категорії LED-панелей – і накамерних, і виносних – їм також складають конкуренцію не менш відомі Yongnuo i Viltrox.

А вирішити питання – яке світло купити для фотостудії? – тобі допоможе наш магазин. Адже саме у нас знайдеться все найбільш якісне зі світу фототехніки. Ти можеш замовити будь-який фототовар на нашому сайті або обрати безпосередньо за адресою Київ, Сверстюка 11б (БЦ Армарис).

e
0 comments
Комментариев ещё нет — ваш может стать первым.