Як обрати клітку для камери?

Як обрати клітку для камери?

RSS
e
29 вересня 2023

Відчуваєте дискомфорт в роботі з власною камерою, бо вона не лежить в руці? Чи постійно думаєте, що робочий пристрій недостатньо досконалий і завжди чогось не вистачає? Вирішення у цих проблем спільне – клітка для фотоапарата. Бездоганне рішення. І навіть сказати, що життя фотографа/відеографа розділяється на два етапи – до клітки та після неї – не буде перебільшенням, адже часто ця категорія аксесуарів справді змінює погляд на власну камеру, а відтак і на процес зйомки загалом.

Почати безпосереднє знайомство з клітками варто з ознайомлення з кожним окремим типом. Так, так, клітки бувають різні… Наприклад, L-брекет. Загалом, то й назвати його кліткою з першого погляду складно. Тільки знавець не подумає, що це просто якийсь металевий кутник з ручкою. А ще той же знавець скаже, що це справді потрібна річ. Чому? Для кого?

L-брекет – пристосування, насамперед, для фотографів. Для них воно має дві головні переваги:

  • Покращення хвату. Так, це саме та проблема, з якою зіштовхується більшість власників сучасних камер. Ручки в бездзеркалках просто надто маленькі, аби бути достатньо зручними. L-брекет з правостороннім руків’ям чудово вирішує цю проблему. На ньому знайдеться місце навіть для мізинця!
    Окрім того є лівосторонні L-брекети. Вони більше треба для відео, бо дозволяють міцніше тримати камеру двома руками.
  • Можливість використання нижньої чи бокової площі L-брекета, як штативного кріплення. Це те саме відоме кріплення Arca Swiss, що дозволяє легко під’єднувати техніку до штатива чи від’єднувати без зайвих рухів. Тобто замість того, щоб витрачати час на відкручування штативного майданчика чи шарової голівки, можна просто вставити L-брекет в пази опори.

Відеографи можуть використовувати цей тип обвісів для зйомок вертикальних відео, хоча, будьмо відвертими, для цього є значно зручніші рішення, як, наприклад, поворотні майданчики.

А ще ж можуть бути п-подібні L-брекети. В них з одного боку руків’я, а з протилежного кріплення. І воно зазвичай висувається, щоб бокова панель камери залишалася доступно. Адже там розташовані всі необхідні порти, а також може відкидатися екранчик. Окрім того такий тип брекета дозволить встановити мікрофон чи невелике світло, якщо вам все ж потрібна ця клітка для зйомки відео. Якщо ж бокове кріплення виявиться зайвим, то його можна просто зняти.

З найменшим типом розібралися, тому переходимо на наступний рівень. І тут нас спершу чекають напівклітки. За будовою вони схожі на п-подібні L-брекети, але кріпляться не до боків і низу, а до верху, низу і протилежного до ручки боку. Чому саме так? На відміну від L-брекета напівклітки не мають вдосконалювати хват. Навпаки, вони потрібні для того, щоб не псувати і без того зручне руків’я фотоапарата. Вони доволі компактні та дозволяють зібрати не дуже великий сетап для відео.

Тепер залишається згадати про останній тип – власне клітки. Це вже повноцінна металева рамка, яка повністю охоплює камеру. Вона, звісно ж, об’ємніша за два попередні типи, але й більш функційна.

У чому ж полягає ця функційність кліток? Тут пунктів чимало, але головне, для чого треба обвіс – додаткове обладнання. Загалом, ця категорія аксесуарів – певний «швейцарський ніж» із кріплень. Перше і основне, що тут є – різьбові кріплення. Ними клітки просто всіяні. Це завжди дві різьби – 1/4" і 3/8". До першої всі звикли, адже це стандартна штативна різьба. А друга просто дещо більша в діаметрі і якісна універсальна клітка для камери завжди має біля себе два отвори для невеликих штифтів кріплення типу ARRI 3/8".

Завдяки тому, що різьбових отворів на клітці багато, можна закріплювати обладнання відразу на кілька. Більше точок опору – краща стійкість. А от для штативів використовувати ці кріплення буде не дуже раціонально, адже клітки мають також NATO Rail. Що це таке?

Якщо відкинути на другий план те, що NATO Rail – наше улюблене кріплення, то лишається сказати, що це спеціальна рейка на бокових і верхній панелях клітки, яка потрібна для пришвидшення роботи з допоміжною технікою. Працює власне як рейка – вставляється в паз, коли треба щось закріпити і витягується з нього, коли треба щось від’єднати. Дуже швидко, дуже зручно, а головне – надійно.

Але якщо ви вже почали шукати собі клітку саме через мегазручне рейкове кріплення, то наша вам порада – відразу ж купіть зйомну рейку із локерами. Вона значно підвищить шанси вберегти техніку, якщо ви погано її прикріпили.

І знову назад до кріплень. Останнє, але не менш важливе – холодний черевик. Від знайомого всім гарячого він відрізняється відсутністю синхроконтактів. Тому не хвилюйтесь, так і має бути. Цей черевик потрібний для кріплення різного додаткового приладдя типу мікрофонів чи світла.

Також як бонус на клітках є вушка для ремінців.

Що ж, з кріпленнями розібралися і тепер вас, мабуть, цікавить, що ж можна за допомогою них під’єднати? Всього не перелічити, а тому розповідаємо про головне і найпопулярніше у світі відеографів.

Насамперед, клітка для камери – аксесуар для зручності, а тому основне, що до нього можна придбати – руків’я. Вище ми вже зазначали, що воно може бути право- і лівостороннім, але окрім цього є і ручки для верхнього використання. Вони потрібні для відео зйомок з низьких позицій і деяких переходів. А бічний хват можна зробити ще зручнішим за допомогою ARRI Rosetta mount (спеціальне кругле кріплення), що дозволить повернути додаткову ручку в анатомічно правильне положення.

До речі, це ж Rosetta mount робить більш якісними нахили відеокамери під час зйомки. І руку вигинати не треба, і нахил плавний.

Наступна категорія варіантів техніки, якою можна вдосконалити вашу камеру за допомогою клітки, – різноманітні холдери і фіксатори. Серед цих аксесуарів, передусім, згадуються всілякі затискачі для дротів. Так, ніхто не скасовував кабель-менеджмент. І це насправді важливо, адже в дротів є властивість плутатися під руками та висмикуватися від першого ж протягу. Нікому не хочеться зламати порт чи втратити дорогоцінний час на перезаписування сцени.

З-поміж іншого до холдерів і фіксаторів варто зарахувати і адаптери для акумуляторів чи павербанків, а також затискачі для SSD дисків. Останнє особливо близьке власникам BlackMagic.

Інші девайси, що треба для сетапу на основі клітки, більш спеціалізовані відеографічні. Це, наприклад, ті ж шарові кріплення та шарнірні штуки типу Magic Arm. Прикріпити за допомогою них можна ледь не все, що взагалі існує для відео – від невеличких мікрофонів до 1.5кг моніторів.

І, звісно ж, куди без важкої зброї світу відеографії – системи рейок чи фоллоу-фокусу. Так, на базі звичайної клітки з кишенькової бездзеркалки можна зробити справжнього топа зйомки повноцінного кіно.

Як бачите категорія обвісів та доповнень до них величезна. Але головне, що купуючи клітку ви отримуєте більше безпеки для камери завдяки покращеному хвату, додаткову вагу для стабільнішої зйомки відео і можливість дообладнати свою техніку всім необхідним приладдям.

Загалом, для того, щоб обрати клітку, треба спершу визначитися з її форматом. Можливо вам вистачить і L-брекета, а можливо буде замало напівклітки. І якщо у виробника є кілька варіантів того форм-фактору, який вам підходить, то зможете вибрати під конкретні завдання. А, коли визначитеся з цим, можна подумати і про доповнення до клітки у вигляді кріплень та пристроїв, які триматимуть ці кріплення.

Як бонус пропонуємо лайфхак – завжди можна переглянути кіти з вибраною кліткою. Серед них можуть бути варіанти з усіма потрібними аксесуарами. А головне, що ці рішення зазвичай дешевші!

Щодо виробників, то серед них очевидний лідер ринку кліток – SmallRig. У них просто величезний асортимент, знайдеться ледь не клітка для екшн-камери і за це не доведеться віддавати останні гроші. А ознайомитися з цінами можна безпосередньо у нас.

Обираючи клітку, пам’ятайте, що створити ідеальний сетап з першої спроби неможливо. А тому сміливо придивляйтеся, купуйте і випробовуйте. Але обов’язково дотримуйтесь наших порад!

e
0 comments
Комментариев ещё нет — ваш может стать первым.