Режими зйомки фотоапарата: P, A, S, M

Режими зйомки фотоапарата: P, A, S, M

RSS
e
28 грудня 2023

Режими фотозйомки: зручний інструмент контент-мейкера

Для кожного, хто починає свій шлях у фотографії, завжди найважливішими будуть етапи підготовки, адже саме тоді формується уявлення про фотографію, як ремесло. Насамперед, фотограф розбирається із основними поняттями експозиції і її параметрами – світлочутливістю (ISO), діафрагмою та витримкою.

Водночас навіть попри те, що вивчення бази зовсім легко дається новачкам, не кожен може швидко навчитися визначати ці складники і поєднувати їх. Тим паче, що умови зйомок постійно змінюються. Саме для таких ситуацій і рівнів оволодіння фотографією в сучасних камерах існують різні режими зйомки фотоапарата.

То які ж існують ручні режими зйомки в цифровому фотоапараті?

Сучасні фотокамери оснащені найкращим набором електроприладів та загалом дають такі можливості, які за правильного використання роблять фотографію доступною фактично для всіх. Зокрема, це досягається і за допомогою режимів. Основні режими фотозйомки цілком можна порахувати на пальцях, адже їх усього чотири, а на самих камерах їх зазвичай об’єднують дужечкою.

Професійні фотографи часто забувають про ці режими, хоча вони можуть значно полегшити життя. Щонайменше вони дозволяють витрачати менше часу на пошук ідеальних параметрів кадру.

Окрім чотирьох базових існують також додаткові режими, як автоматичний, портретний, пейзажний, нічний та інші. Однак ці режими дають значно менше можливостей і часто навіть можуть псувати результат, а тому краще зупинитися на базових і ознайомитися з ними детальніше.

Залежно від компанії, що виготовляє камери, режими можуть мати різні позначення. Найпопулярніше – P, A, S, M, яке читають як одне слово, або ж в іншому порядку – M, A, S, P. Однак також трапляється позначення M, Av, Tv, P, яке позначає ті ж режими.

Кожна літера чи пара літер позначають перші літери від повних назв. Це збереглося ще від часів плівкових камер, у яких вперше в історії фотографії почали з’являтися режими зйомки.

Одним із перших режимів, який виник ще у 1978 році, був A (Aperture Priority) або ж Av (Aperture value) – режим пріоритету діафрагми. Як можна здогадатися, він потрібен у тих випадках, коли діафрагма повинна бути сталою, а інші показники можуть змінюватися. Це, зокрема, улюблений режим портретистів, вуличних фотографів та любителів, для яких важливо зберігати художність відкритої діафрагми.

Сам режим потребує мінімальних дій фотографа – вибору потрібного значення чи автоматичного показника ISO, конкретної діафрагми та регулювання шкали експокорекції. Натомість фотоапарат самотужки вирахує необхідне значення витримки у всьому її діапазоні від найдовшої (зазвичай 30с.) до найкоротшої (зазвичай 1/8000).

І про обмежені можливості параметрів експозиції не слід забувати, використовуючи режим А у фотоапараті, оскільки в деяких умовах, наприклад, в сонячний день, діапазону витримок все ж буде надто мало навіть за найнижчого значення світлочутливості, а тому діафрагму все ж доведеться змінювати.

Інший режим, який з’явився так само давно, як і пріоритет діафрагми, – Р (Programmed) – програмний. У час своєї появи він фактично був автоматичним режимом, адже тоді не можна було змінювати ISO та баланс білого. Сьогодні ж його можливості дещо змінилися.

Принцип роботи фотокамери в модулі Р полягає у використанні експокорекції та зв’язки витримка–діафрагма. Фотограф у потрібний спосіб корегує експозицію за допомогою відповідної шкали, а камера пропонує інші дібрані показники. При цьому конкретному показнику діафрагми відповідає певне значення витримки, а тому, змінюючи на один стоп один показник – автоматично на цей же стоп змінюється інший. Наприклад, якщо на f2.8 витримка становитиме 1/2000, то на f3.5 – 1/1600.

Сьогодні цей режим найчастіше використовують репортажні фотографи, специфіка роботи яких дозволяє використовувати змінну діафрагму, та любителі, які переходять з автоматичного режиму на більш складні ручні.

Серед дещо новіших режимів іншим популярним модулем, який працює в пріоритеті якогось показника, є режим пріоритету витримки – S (Shutter Priority) або Tv (Time value). Він працює обернено до режиму пріоритету діафрагми – фотограф обирає потрібну тривалість витримки та експокорекцію, а камера самотужки вираховує потрібне значення апертури.

Режим S на фотоапараті потрібен рідше, ніж інші, однак все ж має своїх поціновувачів. Зокрема, якщо ви знімаєте урбаністичні пейзажі чи пейзажі з водоймами, то довга витримка дозволить отримати художнє розмиття об’єктів фото. Окрім того витримка важлива в астро-фотографії, коли треба отримати більше світла від зірок, аби їх було краще видно, а також спорту, де навпаки треба зловити правильну мить на максимально короткій витримці.

Останній, але чи не найважливіший режим – М (Manual) – ручний. Він дозволяє самостійно виставляти усі параметри крім експокорекції. І саме за допомогою шкали експокорекції дозволяє дізнатися, наскільки хибні встановлені показники. Тобто фотограф виставляє ІSО, витримку та діафрагму, а на шкалі відображається число стопів світла, якого не вистачає чи навпаки забагато. Змінюючи базові показники потрібно досягти позначки 0 у віконечку експокорекції – таке фото й матиме правильну експозицію.

Також можна знайти і режим С на фотоапаратах. Це користувацький модуль, який дозволяє встановити власні налаштування різних показників і використовувати його в підходящих умовах. Щоправда такі режими використовують переважно професіонали, які щодня знімають схожі фото в однакових умовах.

Зрештою, режими зйомки цифрового фотоапарата – справжнє спасіння в сучасному світі, який вимагає швидких темпів навіть у зйомках. Вони дозволяють будь-якому фотографу, чи то пейзажному, чи то портретному, чи то спортивному, швидко отримувати потрібні налаштування без зайвих розрахунків чи інших дій.

Купити камеру якісну камеру із підходящим набором режимів можна у нашому магазині за адресою Київ, Сверстюка 11б (БЦ Армарис), або на сайті з доставкою в будь-який куточок України.

e
0 comments
Комментариев ещё нет — ваш может стать первым.